Gyldendal-logo
logo
Logg inn
logo
Våre forfattere
Prøv gratisLogg inn
Jan Sandtrø

GDPR: Ny mal for vurdering av berettiget interesse tilgjengelig hos Gyldendal Rettsdata

Maler og verktøy

Publisert: 04.02.2022

Advokat og fagredaktør Jan Sandtrø har utviklet en rekke GDPR-maler for Gyldendal Rettsdata, og i januar kom den nye malen for «Vurdering av berettiget interesse».

Når brukes «mal for berettiget interesse»?

− All behandling av personopplysninger krever et lovlig grunnlag. Det er flere grunnlag etter personvernregelverket, men mens de øvrige grunnlagene er ganske spesifikke finnes det et «sekkegrunnlag». Dette grunnlaget kan benyttes dersom den som er ansvarlig for behandlingen har en «nødvendig berettiget interesse» av behandlingen. Men om personvernet til de som personopplysningene gjelder står sterkere enn den berettigede interessen, kan ikke grunnlaget benyttes. Da må det gjøres en vurdering om den berettigede interessen kan gå foran personvernet. En slik vurdering kan være kompleks, og må dokumenteres. Derfor kan en mal for vurderingen være nyttig.

Hvordan oppstod behovet for den nye malen?

− Berettiget interesse er nok det grunnlaget for behandling av personopplysninger som benyttes mest. Men mange gjør ikke tilstrekkelige vurderinger, eller vurderinger overhodet, og det er ikke mange som dokumenterer vurderingene. Vi har sett tilfeller hvor Datatilsynet har krevd dokumentasjon på at det er gjort vurderinger om berettiget interesse, og foreligger ikke det dokumentasjon kan det ha betydning for om behandlingen er lovlig.

Hvem er malen relevant for?

− Malen er derfor aktuell for alle som behandler personopplysninger på grunnlag av berettiget interesse. Det vil da være alle virksomheter siden alle behandler på grunnlag av berettiget interesse i noen grad.

Hva er viktig å tenke på når man jobber med akkurat dette?

− Gjør en god vurdering. Det er ikke vanskelig eller omfattende å gjøre vurderinger om berettiget interesse, og for de fleste er det ikke behov for så mange vurderinger for sin virksomhet. Så kan det dukke opp en ny eller endret behandling i ny og ne, og da kan det være greit å bruke skjemaet eller oppdatere en vurdering man har gjort tidligere.

Hvor raskt går utviklingen, og hvordan skal spesielt små bedrifter klare å henge med i svingene?

− Utviklingen innenfor regulering av personvern og behandling av personopplysninger går veldig raskt. Det er mye som man skal holde seg oppdatert på. Heldigvis så er det ikke alle endringer som gjelder generelt for alle virksomheter, men noen ganger skjer det endringer som har stor betydning og har vidtrekkende konsekvenser. Så det kan være greit å holde minst ett øye med på hva som skjer.