Gyldendal-logo
logo
Logg inn
logo
Våre forfattere
Prøv gratisLogg inn
Rebekka Lister

Superbruker Rebekka Listers pro-tips for best utnytte av Rettsdata

Kundehistorie
Superbruker

Publisert: 04.07.2022

Rebekka Lister er snart ferdig utdannet jurist. De av dere som har fulgt Instagramkontoen Jusstudent kjenner igjen den sprudlende jusstudenten derfra. I fjor hadde Rebekka permisjon fra studiene for å jobbe som saksbehandler i Juridisk Rådgivning for Kvinner (JURK); nå er hun tilbake på skolebenken og klar for innspurten.

– Jeg bruker nok lovkommentarene i Rettsdata mest, spesielt dersom jeg skal sette meg inn i ukjent lovtekst. Norsk lovkommentarer gir gode forklaringer og viser til relevant rettspraksis.

– Da jeg jobbet som saksbehandler i JURK, brukt jeg dem daglig. Det var fordi jeg ofte kom borti nye problemstillinger. Det var supernyttig og gjorde at jeg lettere fikk forståelse for lovteksten.

– Nå som jeg er tilbake som fulltidsstudent på UiO, prøver jeg å bruke Rettsdata på samme måte. Begynner alltid tidlig i semesteret med å lese de relevante lovene fra start til slutt. Da bruker jeg lovkommentaren som hjelpemiddel, spesielt når jeg synes lovteksten er vanskelig å forstå.

Har du et Rettsdata-knep å dele med oss?

– Sjekk ut faglitteraturen! Det legges ut mye ny faglitteratur, og jeg bruker det særlig i tilknytning til ny rettspraksis. Dersom det for eksempel har kommet en ny avgjørelse fra Høyesterett i et fag jeg har, sjekker jeg alltid om det ligger noe relevant om den på Rettsdata.

– Et pro-tips er også å sjekke ut Rettsdata sine spesialfag, som for eksempel «straffeprosess». De finner du på Min arbeidsflate. I mappen finner du relevante rettskilder innenfor faget, nyheter og aktuelle saker innenfor rettsområdet. Veldig nyttig dersom du vil få med deg siste nytt på et fagområde.